KASABA KÜLTÜR SOHBETLERİ
Hazırlayan: Fatma ARITÜRK-Turgutlu İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü
Programın adı: KASABA KÜLTÜR SOHBETLERİ
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak çalışan yurt çapındaki İlçe Halk Kütüphanelerinde emsali olmayan Turgutlu İlçe Halk Kütüphanesine özel bir programdır.
Programı icra eden kurum: Turgutlu Kaymakamlığı himayesinde Turgutlu İlçe Halk Kütüphane Müdürlüğü (1 programda Turgutlu Milli Eğitim Müdürlüğü ve Turgutlu Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü koordineli gerçekleştirildi.)
Programın logosu:
Programın kendine ait logosu bulunmaktadır. Logonun anlamı: Güneş simgesi, ele aldığı sohbet konusu hakkında aydınlatıcı olmayı; güneşin ortasındaki etnografik desen, birbirine bakan “K” harfleridir ve “Kasaba” ve “Kültür”ü; güneşin 12 kolu ise; programın 1 yılda 12 defa yapılacağını simgelemektedir.
Programın başlama tarihi: 26.02.2016
Programın takvimi: Programın her ay yapılması planlanmıştır.
Programın amacı; Turgutlu ilçesinin maddi ve manevi kültürüne iz bırakmış değerlerini konu edinerek, tanıtılması, yaşatılmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamaktır. Kasaba Kültür Sohbetleri, Turgutlu’nun tarihine iz bırakacak monografik bir çalışmadır.
Programın konsepti: Önce bedenleri, sonra zihinleri, daha sonra gönülleri doyurmaktır.
Gerçekleştirilmiş olan programlarda konu edinmiş kültürel değerler:
- Prof. Ahmet Ayhan Altınkuşlar,
Turgutlu mehterinin gelişmesinde önemli çalışmaları vardır. Turgutlu’da Müzik Öğretmenliği yapmış daha sonra profesörlüğe kadar yükselmiştir. Şairdir, bestekârdır. Çay’a kaside, kahveye mersiye, Turgutlu Mehteranına özel marş yazmıştır. 1961-1967 yıllarında öğretmen iken kütüphanede görevlendirilmiş ve görev yaptığı yıllarda sıradan çalışmalar yapmamıştır.
- Çanakkale Zaferi ve Kasabalı Şehitlerimiz,
Etkinliğin Mart ayında olmasından dolayı konu edinilmiştır. Milli Savunma Bakanlığı kayıtlarından Çanakkale Savaşı sırasında şehit olmuş 154 Turgutlulu tespit edilmiştir.
- Yusuf Nalkesen,
Yugoslavya’nın İştip Kasabasında doğmuş, 1923 yılında Turgutlu’ya göç etmiştir. Öğretmen olup, atanıncaya kadar Turgutlu’da yaşamıştır. Ünlü bir bestekârdır. .
- Turgutlu’nun 2 Zanaatı, 2 Zanaatkârı,
Turgutlu’da el yapımı ayakkabı ve körüklü çizme zanaatı ile zanaatkârı Ethem Karakaş, at arabası zanaatı ve zanaatkârı Sami Özkarkın.
- Kasaba Türküleri, Turgutlu’da türkü derlemeyi misyon edinmiş kişiler ve derlenmiş 135 adet türkü.